O kávě
Tato naturální Brazílie vyniká svou oříškovo-nugátovou chutí tóny čokolády. Jedná se tak o kávu pro konzervativnější konzumenty, kteří mají radši kávy s velice nízkou aciditou, ale výraznou sladkostí a plností.
- Země původu: Brazílie
- Producent: více malých farmářů
- Proces zpracování: Natural
- Odrůda: Acaia, Bourbon, Catuai, Mundo Novo
- Nadmořská výška: 900 – 1 050 m. n. m.
- Chuťový profil: mléčná čokoláda, nugát, sušené švestky
Způsob zpracování kávy
Naturální způsob, často označovaný jako suchý. probíhá tak, že se hned po sesbírání a vytřídění třešně uloží na betonové plochy nebo africké postele, kde se nechají několik týdnů vysušit.
Díky sušení i s dužinou si zrnko z dužiny natáhne sladkost a ovocné tóny, jelikož dužina je sladká, podobně jako je tomu například u třešně. S tím že třešňová pecka představuje právě kávové zrno.
Díky tomuto sušení se zrno úplně oddělí od dužiny a při loupání není tedy vůbec náročné jej odstranit od dužiny, jak je tomu při mokrém zpracování.
Po vyloupání se zrno nechá ještě pár dní dosušit na slunci, na vlhkost kolem 10–12 %. Poté se zabalí do pytlů a exportuje se.
Káva zpracována naturálním způsobem má vyšší sladkost, plnější tělo s ovocnými tóny a silnější aroma, právě díky přírodní fermentaci.
O regionu, odkud káva pochází
Mogiana, jedna z nejstarších oblastí pěstování kávy v srdci Brazílie, je malebné údolí, které se rozprostírá podél hranic států São Paulo a Minas Gerais. Region je pojmenován po společnosti Companhia Mogiana, která vlastnila železnici vedoucí přes hornaté kávové oblasti. Železniční trať byla známá jako „kávový vlak“, protože usnadňovala ranou produkci a vývoz kávy. Tato okouzlující lokalita se může pochlubit bohatým a trvalým dědictvím pěstování kávy, jehož kořeny sahají až do 19. století. Dnes se v údolí Mogiana ročně vypěstuje více než 1 milion pytlů kávy.