O kávě
Káva je pro trošku náročnější konzumenty, kteří v šálku ocení střední aciditu a lehce ovocné tóny. Chutná po karamelu, červeném jablku a těšit se můžeš na střední sladkost.
- Země původu: Kolumbie
- Producent: více drobných farmářů
- Proces zpracování: Washed
- Odrůda: Bourbon, Castillo, Caturra, Colombia, Typica
- Nadmořská výška: 1 250 – 2 150 m. n. m.
- Chuťový profil: karamel, jablko, kakao
Způsob zpracování
Po sesbírání a vytřídění se třešně ponoří do velké nádoby s vodou. Zralé plody v kádi s vodou klesnou na dno a na hladinu vyplavou nezralé třešně, kvůli menší husotě nebo třešně, které mají například nějaký defekt. Poté se vyloupe kávové zrnko z dužiny. Je několik způsobů jak lze tento úkon provézt, vždy je ovšem přítomna voda. Vyloupaná zrna obsahují drobné zbytky dužiny, které je nutné odstranit.
To se dělá dvěma způsoby.
U obou způsobů se zrna nechávají fermentovat, díky čemuž se zbylá dužina sloupne z kávového zrnka.
První způsob je fermentace bez přítomnosti vzduchu, tedy ve vodě a nazývá se anaerobní a druhým způsobem je fermentace na vzduchu, neboli aerobní.
Takto připravená zrna se následně suší na vlhkost kolem 10 – 12 %. První způsob probíhá na betonových plochách, tzv. patios a druhým způsobem je sušení na „afrických postelích“, což jsou dřevěné konstrukce, propojené textilií. Po vysušení, které trvá zpravidla několik týdnů, dle klimatických podmínek a vlhkosti zrna se odstraní tzv. pergamino, což je tenký obal zeleného zrna a káva je připravená na export.
O regionu, odkud káva pochází
Kolumbie produkuje a vyváží kávu proslulou svým plným tělem, jasnou aciditou a bohatou dochutí již od počátku 19. století. Kolumbie se může pochlubit širokou škálou podnebí a geografických podmínek, díky kterým vznikají jedinečné chutě kávy. To také znamená, že doba sklizně se může značně lišit. Ve skutečnosti, mezi všemi regiony, Kolumbie produkuje kávové třešně téměř po celý rok. Pro farmáře je stále běžnější oddělovat třešně nejvyšší kvality z jednotlivých sklizní, aby je uváděli na trh samostatně. Tyto kvalitnější loty se často prodávají pod konkrétními značkami.
Káva v dripbagu
Káva, kterou díky pratkickému filtru dripbag budeš mít na svých cestách stále po ruce. Stačí mít pouze hrnek a horkou vodu a vychutnáš si skvělou kávu kdekoliv i mimo civilizaci. Pro mnoho motorkářů je jízda na motocyklu o svobodě, dobrodružství a objevování nových míst. A když si na své motorkářské výpravě chceš vychutnat skvělý šálek kávy, pak je zde praktický a pohodlný doplněk – drip bag s kávou. Tento inovativní způsob přípravy kávy se stává stále oblíbenějším mezi motorkáři, kteří si chtějí užít chutnou kávu na cestě, bez nutnosti složité přípravy. Jedna z největších výhod drip bagu je jeho snadná přenosnost. Jsou lehké, skladné a jednoduše se vejdou do batohu nebo kufru motorky. To znamená, že můžeš mít vždy po ruce svou oblíbenou kávu, ať už se jedná o dlouhé motocyklové výlety nebo pouhý víkendový výlet kolem komína. Další výhodou je rychlost a jednoduchost přípravy. Stačí otevřít sáček, zavěsit ho na hrnek nebo šálek, a zalít horkou vodou. Káva se pomalu propouští filtrem a dole v hrnku se objevuje skvělá výběrová káva připravená k okamžitému pití. To znamená, že nemusíš hledat kavárny nebo benzínové stanice, aby sis dopřál svůj oblíbený nápoj. Navíc o kvalitě kávy na benzinových stanicích by se často dalo s úspěchem pochybovat. S naší kávou v dripbagu stačí si zastavit na vhodném místě, připravit si svůj šálek kávy a vychutnat. Život je příliš krátký pro jízdu na špatných strojích a pití nekvalitní kávy. Užívej si život plnými doušky.
Jak kávu balíme
Za normálních okolností pomletá káva velice rychle oxiduje a ztrácí tak aroma a chuť. My tomu předcházíme. Díky tomu, že jsou pytlíčky bezprostředně po pomletí kávy baleny v ochranné atmosféře, nedochází ke ztrátě aroma a chuti kávy. Proto můžeme garantovat délku až jednoho roku, po kterou je káva v nejlepší kondici.
Návod na přípravu kávy v dripbagu
- Roztrhni obal a vytáhni drip bag.
- Utrhni horní část v místě vyznačených značek.
- Roztáhni drip bag pomocí papírových pacek a ty zahákni za okraj hrnku.
- Zalej horkou vodou plný filtr a po vykapání kávy ještě jednou až do vrchu.
Na 2 zalití získáš 150 ml skvělé kávy.
Tipy
Nenechávej vodu projít varem, při teplotě vody někde kolem 95°C získáš nejlepší chuť kávy.
Objevuj nové chutě, které nalezneš jen ve výběrové kávě. Jak bude káva chutnat najdeš v chuťovém profilu v černém ráměčku na krabičce s dripbagy. Svět výběrové kávy ti otevírá nové možnosti. Zjistíš, že káva může chutnat po oříšcích, po čokoládě, po různém ovoci a obsahuje další nepřeberné množství chutí a vůní.