CO JE TO WASHED, NATURAL, HONEY ANEB O METODÁCH ZPRACOVÁNÍ KÁVY. ČÁST 3. - METODA HONEY

CO JE TO WASHED, NATURAL, HONEY ANEB O METODÁCH ZPRACOVÁNÍ KÁVY. ČÁST 3. - METODA HONEY

U našich káv na eshopu se můžete setkat s pojmy jako Washed, Natural, Honey nebo Macerated či Carbonic Macerated. V tomto příspěvku bychom vám rádi vysvětlili, co tyto pojmy znamenají a jak ovlivňují výslednou chuť kávy. Dnes metoda Honey.

 

Metoda zpracování Honey

Třetí základní metodou zpracování kávy je vedle naturální a promyté i metoda pulped natural neboli honey. Jednoduše by se tento způsob dal přeložit jako „oloupaný natural“. Tento překlad vystihuje celý proces zpracování.

Pro metodu honey je typické, že po sběru kávových třešní a třídění se zrnko vyloupne ze slupky, avšak určitá část dužiny je na zrnu ponechána. Zbylá dužina na zrnu je lepkavá, sladká a svým vzhledem připomíná med, odtud název metody honey.

 

 

Množství ponechané dužiny na zrnu ovlivňuje výslednou chuť kávy. Na základě toho můžeme rozlišit čtyři typy metody honey:

 

Black honey –  množství ponechané dužiny okolo 80–90 % dužiny,

 

Red honey – množství ponechané dužiny okolo 50–70 % dužiny,

 

Yellow honey – množství ponechané dužiny okolo 30–50 % dužiny

 

White honey – dužina je oloupána téměř všechna.

 

Ponechaná dužina na kávovém zrnu oxiduje a mění barvu, jak je tomu např. u jablka. Čím více dužiny, tím je barva tmavší, jak je vidět i z názvů jednotlivých druhů.

Podle množství ponechané dužiny zrno absorbuje adekvátní aroma a chuť stejně, jak je tomu u suchého zpracování – čím více ponechané dužiny, tím více cukrů a více látek, které může zrnko z dužiny po sklizni ještě získat.

Po pár týdnech, kdy dužina díky slunečnímu teplu na zrnu fermentuje, se zrno oloupe z „parchmentu“, což je poslední obal zeleného zrna.

Suché zelené zrno je pak po vytřídění připraveno k balení a exportu.

 

 

Chuť kávy zpracované metodu Honey

Káva zpracovaná touto metodou má v chuti vyšší sladkost připomínající medové tóny, není tak aromatická jako v případě suchého zpracování a dominují v ní ovocné tóny. V chutí tak často cítíme peckové či lesní ovoce. Obecně vzato se chuť odráží od množství ponechané dužiny, kdy u „white honey“ v chuti připomíná spíše promyté kávy, naopak „black honey“ spíše kávy naturálně zpracované.

Vložte svůj komentář
*
Pouze registrovaní uživatelé mohou zanechat komentář.