CO JE TO WASHED, NATURAL, HONEY ANEB O METODÁCH ZPRACOVÁNÍ KÁVY. ČÁST 2. - Metoda NATURAL

CO JE TO WASHED, NATURAL, HONEY ANEB O METODÁCH ZPRACOVÁNÍ KÁVY. ČÁST 2. - Metoda NATURAL

Metoda zpracování Natural

Druhým způsobem zpracování kávy je naturální způsob, často označovaný jako suchý. Hned po sesbírání a vytřídění se třešně uloží na betonové plochy nebo africké postele, kde se nechají několik týdnů vysušit. Díky sušení i s dužinou si zrnko z dužiny natáhne sladkost a ovocné tóny, jelikož dužina je sladká, podobně jako je tomu například u třešně. S tím že třešňová pecka představuje právě kávové zrno.

 


Díky tomuto sušení se zrno úplně oddělí od dužiny a při loupání není tedy vůbec náročné jej odstranit od dužiny, jak je tomu při mokrém zpracování.
Po vyloupání se zrno nechá ještě pár dní dosušit na slunci, na vlhkost kolem 10–12 %. Poté se zabalí do pytlů a exportuje se.

 

 

Chuť kávy zpracované metodu Natural

Káva zpracována naturálním způsobem má vyšší sladkost, plnější tělo s ovocnými tóny,nejčastěji lesního nebo sušeného ovoce, či čokolády a silnější aroma, právě díky přírodní fermentaci, bývá silnější, výraznější a velmi ovocné a čokoládové.

Vložte svůj komentář
*
Pouze registrovaní uživatelé mohou zanechat komentář.