O kávě
Káva pro náročnější konzumenty, se kterou zažijete naprostou explozi chutí. Výrazná chuť tropického ovoce a vysoká acidita se sladkostí je ideální pro všechny, kteří ocení opravdu chuťově unikátní kávy.
- Země původu: Kolumbie
- Producent: Rodrigo Sanchez
- Proces zpracování: Carbonic Macerated Washed
- Odrůda: Caturra, Bourbon
- Nadmořská výška: 1 500 – 1 800 m. n. m.
- Chuťový profil: dračí ovoce, meruňky, maliny
Způsob zpracování
Proces zpracování začíná fermentací v hermeticky uzavřených nádobách, kde je vytvořeno anaerobní prostředí pomocí oxidu uhličitého. Tento inovativní přístup stimuluje enzymatické reakce a přispívá k vytvoření bohatých aromatických složek, které jsou pro kávy zpracované metodou carbonic macerated charakteristické.
Během fermentace se pečlivě sleduje teplota a pH, aby se zajistila optimální atmosféra pro rozklad cukrů a aromatických složek, které ovlivňují chuť kávy. Po dokončení fermentace je káva promyta a následně se zrna suší na slunci. Po vysušení na vlhkost okolo 10–12 % se káva zabalí do pytlů a exportuje.
O regionu, odkud káva pochází
Finca Monteblanco leží v národním přírodním parku Cueva de los Guacharos, přímo v údolí řeky Suaza. Přírodní krajina, která se rozprostírá všemi směry, poskytuje farmě přímé spojení s nádhernou flórou a faunou, která se v ní vyskytuje. Farmář Rodrigo Sanchez, který farmu vlastní, obhospodařuje přibližně 14 ha, na kterých pěstuje primárně odrůdy Caturra, Bourbon, Pink Bourbon a Geisha. Tento lot byl zpracován metodou Carbonic-macerated Washed. Carbonic maceration je fermentace, která je propůjčená z výroby vína. Proces zpracování této kávy začíná fermentací v hermeticky uzavřených nádobách, kde je vytvořeno anaerobní prostředí pomocí oxidu uhličitého. Tento inovativní přístup stimuluje enzymatické reakce a přispívá k vytvoření bohatých aromatických složek, které jsou pro CM kávy charakteristické. Během fermentace se pečlivě sleduje teplota a pH, aby se zajistila optimální atmosféra pro rozklad cukrů a aromatických složek, které ovlivňují chuť kávy. Po dokončení fermentace je káva promyta a následně se zrna suší na slunci.
Káva v dripbagu
Káva, kterou díky pratkickému filtru dripbag budeš mít na svých cestách stále po ruce. Stačí mít pouze hrnek a horkou vodu a vychutnáš si skvělou kávu kdekoliv i mimo civilizaci. Pro mnoho motorkářů je jízda na motocyklu o svobodě, dobrodružství a objevování nových míst. A když si na své motorkářské výpravě chceš vychutnat skvělý šálek kávy, pak je zde praktický a pohodlný doplněk – drip bag s kávou. Tento inovativní způsob přípravy kávy se stává stále oblíbenějším mezi motorkáři, kteří si chtějí užít chutnou kávu na cestě, bez nutnosti složité přípravy. Jedna z největších výhod drip bagu je jeho snadná přenosnost. Jsou lehké, skladné a jednoduše se vejdou do batohu nebo kufru motorky. To znamená, že můžeš mít vždy po ruce svou oblíbenou kávu, ať už se jedná o dlouhé motocyklové výlety nebo pouhý víkendový výlet kolem komína. Další výhodou je rychlost a jednoduchost přípravy. Stačí otevřít sáček, zavěsit ho na hrnek nebo šálek, a zalít horkou vodou. Káva se pomalu propouští filtrem a dole v hrnku se objevuje skvělá výběrová káva připravená k okamžitému pití. To znamená, že nemusíš hledat kavárny nebo benzínové stanice, aby sis dopřál svůj oblíbený nápoj. Navíc o kvalitě kávy na benzinových stanicích by se často dalo s úspěchem pochybovat. S naší kávou v dripbagu stačí si zastavit na vhodném místě, připravit si svůj šálek kávy a vychutnat. Život je příliš krátký pro jízdu na špatných strojích a pití nekvalitní kávy. Užívej si život plnými doušky.
Jak kávu balíme
Za normálních okolností pomletá káva velice rychle oxiduje a ztrácí tak aroma a chuť. My tomu předcházíme. Díky tomu, že jsou pytlíčky bezprostředně po pomletí kávy baleny v ochranné atmosféře, nedochází ke ztrátě aroma a chuti kávy. Proto můžeme garantovat délku až jednoho roku, po kterou je káva v nejlepší kondici.
Návod na přípravu kávy v dripbagu
- Roztrhni obal a vytáhni drip bag.
- Utrhni horní část v místě vyznačených značek.
- Roztáhni drip bag pomocí papírových pacek a ty zahákni za okraj hrnku.
- Zalej horkou vodou plný filtr a po vykapání kávy ještě jednou až do vrchu.
Na 2 zalití získáš 150 ml skvělé kávy.
Tipy
Nenechávej vodu projít varem, při teplotě vody někde kolem 95°C získáš nejlepší chuť kávy.
Objevuj nové chutě, které nalezneš jen ve výběrové kávě. Jak bude káva chutnat najdeš v chuťovém profilu v černém ráměčku na krabičce s dripbagy. Svět výběrové kávy ti otevírá nové možnosti. Zjistíš, že káva může chutnat po oříšcích, po čokoládě, po různém ovoci a obsahuje další nepřeberné množství chutí a vůní.